PVGE
PVGE

PVGE Vereniging voor senioren

Samen actief, samen sterk

PVGE

PVGE Vereniging voor senioren

Samen actief, samen sterk

PVGE Koepel

Door Wilma Berkhout
(fiscalist, oud-belastinginspecteur en voorzitter van PVGE Helmond)

In de Tweede Kamer wordt deze week druk gepraat over de afschaffing van de Wet Hillen. Deze wet geeft eigenwoning bezitters die hun hypotheek geheel of grotendeels afgelost hebben een belastingvoordeel. KBO-Brabant en PVGE hebben aan de Tweede Kamercommissie Financiën uitgelegd waarom afschaffing van deze wet moet worden voorkomen. Afschaffing pakt namelijk heel nadelig uit voor ouderen met AOW en een klein pensioentje, die hun hypotheek hebben afgelost. Het beetje financiële ruimte dat deze ouderen hebben, wordt bij afschaffing van de Wet Hillen teniet gedaan. De woordvoerder van KBO-Brabant en PVGE, Wilma Berkhout, bracht hierbij voorbeelden vanuit de praktijk van de belastinginvullers. Kamerleden waren hiervan onder de indruk en vroegen om door te rekenen wat dit betekent voor alleenstaande AOW’ers waarvan de eigen woning hypotheekvrij is.

Hillen Truus Wilma BerkhoutAls voorbeeld is een weduwe met alleen AOW genomen die een eigen woning heeft waarvan de hypotheek is afgelost. Het resultaat is schrikbarend. Deze weduwe heeft geen kosten voor de huur af hypotheek. Verder zijn alle vaste lasten vergelijkbaar met die van andere alleenstaande AOW’ers. Wanneer we de vaste lasten en kosten voor levensonderhoud in aanmerking nemen, houdt deze weduwe netto € 29 over voor onvoorziene uitgaven of om te sparen. Een vreselijk laag bedrag. Klik hier voor de berekening van deze casus.

PVGE en KBO-Brabant hebben deze bevindingen in samenwerking met de landelijke ouderenvereniging KBO-PCOB naar de Tweede Kamer gestuurd. In onze verdere contacten met Kamerleden proberen we gezamenlijk te bewerkstelligen dat deze becijfering bijdraagt aan uitstel, of beter afstel van afschaffing van de Wet Hillen.

Krantenjongen

Het Laatste Nieuws

deSchouw

 Wandeltochten in Eindhoven en omgeving.

Wandelingen

 Klik in bovenstaand kaartje voor de omschrijving van alle tochten.

Krantenjongen

Het Laatste Nieuws

deSchouw

 Wandeltochten in Eindhoven en omgeving.

Wandelingen

 Klik in bovenstaand kaartje voor de omschrijving van alle tochten.